Centering Pregnancy

Toen ik laatst op een normale controle was bij de verloskundige vertelde ze mij dat Centering Pregnancy wel wat voor mij was en of ik hier geïnteresseerd in was.
Wat nu precies de term Centering Pregnancy inhoud en hoe dit in zijn werk gaat leek mij leuk om te delen via mijn blog met jullie.

Normaal gesproken ga je voor je controle naar de verloskundige hier wordt dan je bloeddruk gemeten, gekeken naar de groei van je kindje en naar het hartje geluisterd en kan je eventuele vragen stellen aan de verloskundige.
Een normale controle duurt vaak nog geen kwartier tot twintig minuten maar bij Centering Pregnancy is dat anders..
Bij Centering Pregnancy word je ingedeeld in een groep van ongeveer 10-12 vrouwen die ongeveer even ver zijn in hun zwangerschap als dat jij bent.
In plaats van de één op één controles die je gewend bent kom je eens per zoveel tijd met je groep bij elkaar waar de controles ook uitgevoerd worden maar dan met je groep.
Zo is er dus veel meer ruimte om elkaars ervaringen te delen en elkaar vragen te stellen.
Dit is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld zwanger bent van je eerste kindje want in je groep kan het zomaar zijn dat andere moeders al meer dan twee kinderen hebben en je dus op weg kunnen helpen.
Je start dus in een groep op een afgesproken tijd en datum en gaat een voor een even je bloeddruk opmeten, jezelf wegen noteert dit in een speciaal zwangerschapsboekje wat je bij Centering krijgt.
Ondertussen kan je binnen geroepen worden bij de verloskundige waar de deur gedurende de avond open staat om even naar het hartje te luisteren en eventuele vragen te stellen.
Wanneer je dan ook het hartje hebt geluisterd en je eventuele vragen hebt gesteld mag je weer terug naar je groep en elke keer is er een ander thema om te bespreken.
In totaal zijn er zo’n 10 bijeenkomsten van Centering Pregnancy, en elke bijeenkomst duurt ongeveer 2 uurtjes in plaats van de 15-20 minuten die je normaal gewend bent.
Onderwerpen die aan bod komen tijdens Centering zijn
– prenatale onderzoeken
– borstvoeding en flesvoeding
– leefstijl adviezen
– zwangerschaps gerelateerde ongemakken
– voorbereiding op de bevalling
– hoe om te gaan met pijn tijdens de bevalling
– de kraamperiode
– (aanstaand) ouderschap

Wat ik zo leuk vind aan Centering is dat je zo ook echt een netwerk kan opbouwen met de moeders van de bijeenkomsten en dat de uitgerekende datum van alle moeders uit je Centering groep dichtbij die van jezelf liggen.
Daarnaast is er veel meer ruimte om bepaalde onderwerpen te bespreken en kan er langer over doorgepraat worden dan wanneer je de één op één controles hebt.
Als jij ook zwanger bent informeer dan zeker bij jou verloskundige of ze Centering Pregnancy hebben want het is écht een aanrader of dit nu je eerste, tweede of derde zwangerschap is maakt niet uit want andere moeders kunnen dan juist wat aan jou informatie hebben gezien je ervaring met bijvoorbeeld al 3 kinderen en wat ik heb geleerd bij Centering ookal heb je 3 kinderen kun je nog van elkaar leren en daarnaast is het gewoon super gezellig!

Liefs,
Lovetobeayoungmom.

Een gedachte over “Centering Pregnancy

  1. Rachel zegt:

    Dit had mij echt fantastisch geleken. Ik moest naar de gyneacoloog en het ziekenhuis is niet altijd zo meedenkend. Ik weet dat ik het heerlijk vond om over de zwangerschap te praten en aangezien mijn omgeving na het zoveelste zwangerschap verhaal meer uit beleefdheid luisterde dan diepste interessen, had me dit heerlijk geleken. Ook als nieuwe moeder is het fijn dat je over je twijfels en onzekerheden kan praten. Ik zeg overal invoeren!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s